Overprikkeling en innerlijke onrust: drie oorzaken en oplossingen vanuit een visie op energie

Overprikkeling en onrust kunnen gerelateerd zijn aan het energieveld van een mens, een uitgerekte bol met beschermlaag die een stuk in de aarde steekt. Drie mogelijke oorzaken en oplossingen hierin, zijn functioneel te vergelijken met de beveiliging, aarding en het fundament van je huis.
19 nov 2021
Linda

Overprikkeling en innerlijke onrust: oorzaak en gevolg

Overprikkeling en onrust. Tja, dat zijn nogal een paar thema’s waar al vaak over gecommuniceerd is. Het zijn dan ook thema’s waar veel mensen in verschillende vormen mee te maken hebben. Dit begint al met of het speelt bij jezelf of bij je partner, kind, collega, klasgenoot of baas. Of je er nu zelf mee hebt te dealen of niet, het kan behoorlijke invloed hebben op je kwaliteit van leven en welzijn.

Deze overprikkeling en onrust zijn vaak een gevolg van een (externe) trigger. Oorzaken (of triggers) kunnen heel breed uit elkaar liggen. Er valt te denken aan: angst over ziekte, stress over je bedrijf, te veel hooi op je vork, pesten, veranderingen op het werk, kinderen die plots ander gedrag vertonen. Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken. Op veel dingen van buitenaf heb je als mens geen invloed. Het advies is dan je vooral druk te maken over dingen waar je wel invloed op hebt. En de overige zaken los te laten. Maar hoe dan?

Vanuit een visie op energie gezien, zijn er bij deze twee thema’s (overprikkeling en onrust) toch overeenkomstige oorzaken te constateren. En het goeie nieuws is, daar is vaak wel wat aan te doen! Maar eerst een uitleg over ‘de energie’ van mensen (in dit geval) om een startpunt te hebben voor de oorzaken verderop.

Een mens en zijn/haar energieveld

Er zijn duizenden boeken, beelden, audio’s en video’s over het menselijk energieveld te vinden in heel veel verschillende talen, culturen en op heel verschillende plekken. Sommigen zijn zelfs 1000-en jaren oud. Er zijn ook heel verschillende visies op dit energieveld. In dit blog vind je een sterk vereenvoudigde versie van ‘mijn’ visie en dan zo praktisch mogelijk uitgelegd. Als dit onderwerp nieuw voor je is klinkt c.q. leest het misschien best gek. Mijn uitnodiging aan jou is om zo open, nieuwsgierig en kritisch mogelijk verder te lezen. Geloof het vooral niet op voorhand en ga zelf op onderzoek uit als je dat interessant vindt.

‘Hoe zou zo’n energieveld eruit moeten zien dan?’ Een gezond menselijk energieveld is te ervaren als een (uitgerekte) bol waar je helemaal in staat met je lijf (fig 1). Dit energieveld gaat ook onder je door, dus steekt een stuk in de grond. Het energieveld is uit veel verschillende onderdelen opgebouwd. Voor nu houden we het even bij de uitgerekte bol en de buitenste beschermlaag. Je energieveld stelt je in staat om zowel spiritueel als in het dagelijkse leven je ding te kunnen doen. Het helpt jouw talent en inspiratie (‘in spirit’) ook daadwerkelijk handen en voeten te geven.

Voor het goed functioneren van jou als mens is het van belang dat dit energieveld schoon, opgeruimd/gerepareerd, heel, goed gesmeerd, ontstopt en geaard is. Én dat de beveiliging en bescherming in orde zijn. De meeste mensen vinden het belangrijk dat hun huis, auto en lichaam goed functioneren en zorgen er daarom naar beste (ge)weten voor. Een groot verschil is dat we in min- of meerdere mate geleerd hebben hóe je zorgt voor je huis, auto of lichaam. Dat je ook je verantwoordelijkheid neemt als er bijvoorbeeld een lampje gaat branden in de auto. In onze westerse wereld weten veel mensen echter niet dat er zoiets is als een energieveld. Laat staan dat ze weten hoe ze ervoor kunnen zorgen.

Drie mogelijke oorzaken voor overprikkeling en innerlijke onrust vanuit het energieveld

Drie mogelijke oorzaken van overprikkeling en onrust vanuit dit energieveld komen hieronder aan bod. Het energieveld functioneert dan even niet zoals bedoeld of gewenst, wat overprikkeling of onrust kan veroorzaken. Dit functioneren van het energieveld is te vergelijken met het functioneren van een aantal (erg) nuttige en waardevolle onderdelen in en van je huis.

Beveiliging/bescherming van je huis

In figuur 1 zie je een mens (schematisch), zijn/haar energieveld en pijlen van buitenaf. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die aardig voor je zijn of een naar nieuwsbericht. Wat je ziet is dat, met een gezond energieveld, dit energieveld functioneert als de beveiliging van je huis. Je bepaalt zelf wie/wat je binnen laat of niet (figuur 1 links). Bij een energieveld dat boven de grond hangt (figuur 1 rechts) zie je dat je enkels, benen, of soms zelfs ook je hele bovenlichaam blootgesteld zijn aan de pijlen van buitenaf. Je voordeur staat in feite open, iedereen kan zo naar binnen wandelen. Of je daar nu zin in hebt of niet. Je staat letterlijk blootgesteld aan je omgeving en krijgt veel prikkels binnen wat je onrustig kan maken. Belangrijk dus om te zorgen dat je energieveld onder jou een stuk de grond in steekt, dat jij in het midden staat en dat de buiten laag heel is.

overprikkeling-onrust-energieveld-oorzaak-oplossing-beveiliging-leef-en-lief

Figuur 1: Bij een gezond energieveld sta jij als mens in het midden en steekt het onder je voeten een stuk de grond in. De buitenste schil is intact en jij bepaalt, zoals bij goed werkende beveiliging van je huis, wie er wel of niet je huis binnenkomt (links). Is dit niet geval dan kunnen ongewenste gasten maar zo naar binnen lopen, zonder dat je dat in de gaten hebt (rechts). Dit kan goed leiden tot overprikkeling en onrust.

 

Een goede aarding van je elektrische apparaat

Daarnaast kun je de functie van een gezond energieveld zien als een goed werkende aarding van bijvoorbeeld een elektrisch apparaat in je huis of kantoor (figuur 2). Ik leg dit graag aan je uit. Bij de juiste aarding, dat geel groene draadje dat van je apparaat daarna ook ergens echt de grond in steekt (al dan niet via een ander ding als een waterleiding), is het elektrische apparaat verbonden met de aarde. Dit zorgt ervoor dat de spanning die bijvoorbeeld op het apparaat komt te staan doordat kapotte bedrading het apparaat raakt, afgevoerd wordt de aarde in. Is dit geel groene draadje niet goed aangesloten, dan kunnen mensen/dieren die het apparaat aanraken gewond raken als er spanning op komt te staan en dat wil je niet.

Een gezond energieveld dat onder je voeten een stuk in de aarde steekt doet hetzelfde. Het zorgt ervoor dat teveel spanning, prikkels of onrust afgevoerd worden naar de aarde (figuur 2 links). Hierdoor heb je er zelf geen last meer van en zit je letterlijk lekker in je vel.

overprikkeling-onrust-energieveld-oorzaak-oplossing-aarding-leef-en-lief

Figuur 2: aarding van je energieveld, je energieveld steekt een deel in de aarde als de geel groene aardedraad van een elektrisch apparaat. Dit zorgt ervoor dat als je onder spanning komt te staan dit wordt afgevoerd, de aarde in. Zodat verwondingen en schade worden voorkomen (links). Als je energieveld niet verbonden is met de aarde, kan eventueel oplopende spanning niet weg, het bouwt alleen maar op en maakt meer kapot dan je lief is (rechts).

Een stevig fundament van je huis

Het fundament van je huis is letterlijk je basis. Is het wiebelig en rot dan zal je huis snel(ler) in kunnen storten of scheuren gaan vertonen. Scheuren die je repareert worden in de loop van de tijd weer groter, de oorzaak is niet aangepakt. Is het fundament groot en breed genoeg voor je huis en heeft het de juiste draagkracht, constructie en stabiliteit? Dan zal het je huis de steun bieden die het nodig heeft. Die steun komt van onderaf. Het geeft je rust, vertrouwen en een gevoel van veiligheid. Je kunt er letterlijk goed op bouwen.

Bij een mens wordt dit fundament gebouwd in, grofweg, de eerste zeven jaren van je leven. Je leert van de mensen om je heen en van je omgeving over wat hoort, wat niet hoort, hoe je omgaat met situaties, enzovoort. Heel veel ervaringen uit je kindertijd zullen op latere leeftijd bijdragen aan goed functioneren van jou als mens. Dat is onderdeel van het stabiele steunende fundament. Er zullen ook ervaringen tussen zitten die je eigenlijk tegenwerken of blokkeren. Dat kun je zien als de zwakkere plekken van je fundament. Je kunt dan bijvoorbeeld merken dat je reageert op een opmerking als een kind van 6, terwijl je toch echt 42 bent. Dan komt je overprikkeling of onrust van binnenuit. Jij bent het die geraakt wordt op een zwakke plek in je fundament. Meestal wordt dit getriggerd door iets of iemand van buitenaf. Echter, de ander is alleen de aangever, hoe vervelend dat ook kan zijn.

Voorkomen of herstellen van de oorzaken van overprikkeling en onrust in m’n energieveld

‘Ok, ik zie nu een verband tussen het energiesysteem en het gevolg van overprikkeling en onrust. En nu? Hoe dan?!’ Er zijn heel veel verschillende manieren om zelf je energieveld goed te onderhouden. Een aantal bekende en wellicht minder bekende daarvan is bijvoorbeeld: yoga, QiGong, T’ai chi, Emotioneel Lichaamswerk, Soundhealing, Energetische Massage, Acupunctuur, Homeopathie, wandelen in de natuur, PSYCH-K®, MIR methode en Healing en Reading. De ene optie wellicht meer geschikt voor je dan de andere.

Deze blog gaat nog kort in op Healing en Reading, omdat dit één van mijn specialisaties is. Met Healing en Reading loop jijzelf, of degene die je begeleidt, verschillende frequenties af. Zoals je ook kunt doen bij een (ouderwetse) radio met kabel of antenne, om te zoeken naar een frequentie waar bijvoorbeeld een muziekstation, achter zit. Elk veld en elk deel in je energiesysteem heeft namelijk een eigen frequentie. En het is te ervaren (bijv voelen, zien, horen) of die frequentie klopt of niet. Of het verstopt zit, vies is, kapot, stroef, te hard gaat, te zachtjes gaat. Dit kun je dan corrigeren en terugbrengen naar de natuurlijke frequentie. Heb je het op orde? Dan sta je als een huis ?

Met Healing en Reading kun je er oa voor zorgen dat je het energieveld weer onder de voeten een stuk in de aarde steekt (aarden/gronden). Ook kan de buitenkant gerepareerd worden waar nodig. En natuurlijk maak je schoon, ruim je op, ontstop je, enz. Zodat het weer lekker schoon en fris is. Daarnaast kun je het fundament verstevigen door minder prettige ervaringen uit je jonge leven om te vormen, naar een een stabiele basis, waardoor jij steviger op je voeten staat.

Conclusie: Controle over overprikkeling en innerlijke onrust met onderhoud van je energieveld

Overprikkeling en innerlijke onrust worden worden vaak getriggerd van buitenaf. Zijn de beveiliging, bescherming en gronding van je energieveld hersteld en voel je nog steeds deze overprikkeling en onrust? Dan is het zaak te kijken naar je fundament. Waar zitten nog plekken ontstaan in je jonge jaren, die hersteld mogen worden zodat jij stevig op je voeten staat en een heel stuk vrijer bent van prikkels en onrust van buitenaf? Met Healing en Reading is hier vaak wat aan te doen.

Meer lezen? Of benieuwd of jouw overprikkeling en onrust mogelijk te maken hebben met jouw energieveld? Wil je meer informatie over hoe je hiermee aan de slag kunt? Neem dan gerust een kijkje op www.leefenlief.nl, schrijf je in voor de online training ‘Ontdek je Kracht‘ die 22-11 start of neem contact op via linda@leefenlief.nl of 06-12312189

Photo by Micah Tindell on Unsplash