Traject

Waarom een persoonlijk leiderschapstraject?

Het persoonlijk leiderschapstraject is voor iedereen, mens of organisatie, die voelt dat het tijd is dingen anders aan te gaan pakken. Leiderschap is iets dat begint bij jezelf. Je loopt vast, wat je altijd deed werkt niet meer, je voelt dat het tijd is voor verandering. Jij neemt verantwoordelijkheid over jezelf en kiest ervoor jezelf aan te kijken, open te staan voor een andere aanpak. Te leren luisteren naar wat er echt leeft in jou, door open en nieuwsgierig waar te nemen. Daar woorden aan te geven. Te ontdekken wat klopt en wat misschien niet klopt. Door woorden te geven aan wat je ervaart in je lijf en in je gevoel, wordt het echt. Je voelt waar je aangaat en wilt erop gaan bewegen.

Daarnaast is het belangrijk te gaan springen met kleine betekenisvolle acties, ook al is het spannend. Dingen anders aanpakken in een relatie of in een groep of team. Daarin successen vieren en ook ‘fouten’ vieren. Ontdekken hoe het ook kan. Door te gaan doen en ervaren beweeg je van een concept kennen naar doorleefd weten.

Het gaat over ervaren wat er gebeurt in het nu en dat te herkennen en erkennen. We gaan niet graven in het verleden om het graven. Wel kijken we herinneringen aan die mogelijk opduiken en gaan ontdekken wat dat doet. 

Vaak is de pijn of de belemmering die je ervaart, ontstaan in relatie of contact met anderen. De kans is groot dat je (net als ik) jezelf hebt aangeleerd het zelf op te lossen. Ik ontdek hoe helpend het is om mijn eigen pijn of belemmering aan te kijken met andere mensen om me heen. Mensen die me kunnen zien en horen. Daarom bied ik dit nu ook aan aan jou. Je bent niet alleen, andere mensen hebben vergelijkbare uitdagingen en vragen.

Wat levert het persoonlijk leiderschapstraject me op?

Inzicht

De eerste stap naar verandering is inzicht in je pijn. Als je begrijpt helpt dat om jezelf te accepteren en om in beweging te komen.

Jij bent de eigenaar, ik kan je helpen met de beweging. Ik bied je praktische en eenvoudige tools waar je mee gaat oefenen in wat je toch al doet.

Ruimte en richting

De belemmering waar je nu mee aan de slag wilt volgt vaak uit een patroon. Een patroon ontstaat o.a. uit een ervaring die je vroeger meegemaakt hebt. Dit patroon is terug te vinden in je talenten, je lichaamsbouw, je energie, je wereldbeeld, je gedrag, je relaties. Het heeft je gebracht waar je bent, het mooie en het uitdagende.

Door je pijn of belemmeringen te erkennen en om te vormen creëer je ruimte. Waardoor je makkelijker ontspant, uit je patroon blijft en nieuw helpend gedrag inzet. Daar heb je keuzevrijheid en beweging waar je heen wilt. 

Effecten

Tussen de sessies ga je ervaring opdoen door concrete betekenisvolle acties met jezelf af te spreken en je tools in te zetten. Je brengt het in de praktijk, gaat oefenen en merken wat er zoal verandert in je dagelijkse leven. Of waar je nog wat extra’s nodig hebt.

Ook stel je aan het begin een aantal doelen op. Die scoren we aan het begin en aan het eind van een traject. Hierdoor kun je je ontwikkeling zien en ervaren.

Je herontdekt en versterkt je eigen basis, je talent en energie, in relatie met jezelf, je omgeving en de mensen om je heen.

Wat houdt zo’n persoonlijk leiderschapstraject in?

We starten met een kennismakingsgesprek van 0,5 uur, waarin we onder andere je droom, belemmering, vragen, doel(en) verkennen en een gevoel krijgen voor een wederzijdse klik ja of nee. Vervolgens kijken we of en hoe we samen op gaan trekken. Dit jaar bied ik twee mogelijkheden:

 1. Combi traject: groeps- en individueel werk
 2. Individueel traject

Combi traject: groeps- en individueel werk

Bij het combi traject, doorlopen we in een kleine groep een programma van een half jaar, om ruimte te bieden aan oefening. Oefening baart kunst en maakt dat de verandering eigen wordt. Het combi traject bestaat uit een groeps- en een individueel gedeelte. Elke twee weken komen we online samen als groep op een vast moment. We werken met wat er is, je deelt wat er op dit moment in je leeft en luistert naar wat er speelt bij anderen. Tussentijds heb je een vaste buddy waar je geregeld mee afspreekt om met hem/haar dit luisteren te oefenen. Door het oefenen in de groep en met je buddy wordt het makkelijker dit ook te doen in je eigen leven, zakelijk en privé.
Daarnaast werken we één-op-één in drie sessies, van 1,5 uur op locatie (of videobellen), aan specifieke vragen voor jou. Eventueel kun je extra sessies bijboeken.
Naar verwachting is de beweging in gang gezet en wordt, na een half jaar, je verandering eigen door de training die je jezelf en je groepsgenoten biedt. Of, zoals we met aikido zeggen, doordat jij op komt dagen op de mat, bied je jezelf en de ander de mogelijkheid om te trainen en je nieuwe dingen eigen te maken. 

Individueel traject

Een geheel individueel traject bestaat uit 3 sessies op locatie (of videobellen) van 1,5 uur, 3 belmomenten van 0,5 uur en een nazorg belmoment van 1 uur een paar maanden na het derde belmoment. 

Zo kun je elke volgende afspraak verder met je ontdekkingen van de afgelopen week/tijd. Naar verwachting is de beweging dan in gang gezet. Je hebt dan tools uitgeprobeerd in je leven en wat werkt neem je mee om zelf verder te kunnen.  

Het nazorg belmoment geeft je de mogelijkheid te reflecteren over een langere periode wat je hebt ontdekt en ervaren.  Ervaring leert dat mensen dit prettig vinden, omdat het helpt bij integratie van hun nieuwe tools en gedrag.

Algemeen

Tijdens de 3e sessie evalueren we samen wat er eventueel nog meer nodig is. Dit is afhankelijk van de grootte van je vraag en wat er nog opkomt gedurende het proces. De frequentie zal in het begin wat hoger ligger dan later. Deze sessies worden gepland op maandag t/m vrijdag tussen 8 en 18.

Praktische invulling sessie, groep of individueel

We starten met een korte check-in en gaan aan de slag op basis van je ervaringen en doel. We werken met één of een combinatie van de methodes (zie hieronder) die het meest relevant lijkt op dat moment. Het is prettig hierbij kleding aan te hebben waar je makkelijk in beweegt. We ronden af met één of meer eenvoudige concrete actie(s) voor de komende tijd om: de tools (bijvoorbeeld ander gedrag) in de praktijk te brengen en verandering in je dagelijks leven te ervaren. Daarnaast maken we een vervolg afspraak als die niet al staat, voor de 1,5 uur of het tussentijdse belmoment. In geval van de laatste sessie spreken we het telefonische nagesprek (0,5 uur) af.

Goed te weten over dit persoonlijk leiderschapstraject

Een persoonlijk leiderschapstraject (zowel combi als individueel) kun je zien als een ontdekkingsreis waarbij jij ja zegt tegen jezelf. Jij voelt dat je iets anders wilt en gaat dit avontuur aan waarbij ik jou en/of de groep begeleid. Het is geen quick-fix. Het is wel een start om andere gewoontes en tools in je leven te integreren en vanuit je eigen fundament te gaan bewegen met meer energie.

Je coachtraject met mij kan aanvullend zijn op reguliere zorg. Ga altijd naar je huisarts als je mentale, emotionele of fysieke medische klachten hebt of denkt te hebben.

Het coachtraject met mij wordt niet vergoed vanuit de zorgverzekering. Ervaring leert wel dat bedrijven of organisaties vaak bereid zijn te betalen voor het persoonlijk leiderschapstraject van hun medewerker. Ook kun je als bedrijf of organisatie contact met me opnemen om de mogelijkheden te bespreken mocht je dit persoonlijk leiderschapsprogramma aan je mensen aan willen bieden.

Wat zijn die methodes eigenlijk waar je mee werkt?

Dat leg ik je hieronder graag uit, wil je meer weten, neem dan vooral (vrijblijvend) contact op. 

Adem en fysieke oefeningen

 

Tijdens het bespreken van je huidige situatie bestaat de kans dat je lichaam mee wil praten. Bijvoorbeeld doordat je het gevoel krijgt weg te willen rennen, of doordat iets je zwaar op je maag gaat liggen. Met eenvoudige oefeningen kun je dan stapje voor stapje belemmeringen los gaan laten en je comfortzone vergroten. Ook vergroot je je gevoel van vaste grond onder je voeten en van grenzen. Dit creëert ruimte, het vergroot je bewegingsvrijheid en de hoeveelheid lading die je kunt hanteren. Je krijgt meer keuzevrijheid in hoe je wilt reageren.

Het ervaren van de reactie in je lijf, hoofd, gevoel en/of gedrag geeft je inzicht in jezelf. Net als herinneringen uit je jeugd die plotseling opkomen bij bijvoorbeeld adem of oefeningen.

Ik werk hierbij graag vanuit Het Nieuwe Ademwerk® van Marleen van den Hout. Daarnaast met lichaamsgerichte oefeningen die ik leerde van Ella van Buren (Helend Bewegen) en van Anodea Judith.

Leren luisteren aan jouw kant van je vuur

Je lijf heeft je met al haar sensaties veel te vertellen, je gevoel ook. Door weer te leren luisteren naar je lijf en je gevoel, kun je gaan horen wat er leeft van binnen bij jezelf en bij de ander. Je wordt je weer bewust van jezelf. Voorbij de dagelijkse babbel en geregeld het ‘geweld’ van je hoofd, leer je in je lijf te zakken. Ontspannen te zitten ‘aan jouw kant van je vuur’. Je komt tot rust, leert je waarheid kennen en vertrouwen. Je ontdekt hoe je beter bij jezelf blijft, je komt thuis. Dit zal je helpen in je relaties en in groepen, zowel zakelijk als privé.

We maken hierbij dankbaar gebruik van onder andere de vuuroefening van Danny Vader en Hélène van Engelen van de Firekeeper Academy.  Ook zullen werken met de inheemse wijsheid die ik bij hen leer, om je natuurlijke en natuur verbinding te herstellen.

Overtuigingen omvormen

Mensen hebben geregeld overtuigingen die ze belemmeren, zoals ‘ik ben niet goed genoeg’. Het goede nieuws is dat je deze overtuigingen eenvoudig kunt omvormen naar helpende overtuigingen als ‘ik doe het goed’. Jij bepaalt de helpende overtuiging die voor jou het krachtigst is en die je in je systeem wilt. Ik begeleid jou hierbij en maak daarbij gebruik van PSYCH-K®. Bij PSYCH-K® maken we gebruik van spiertesten met je arm, als tolk voor wat je systeem je te zeggen heeft. Vervolgens begeleid ik jou stap voor stap door een proces (er zijn er verschillende) waarin jij zelf stress/overtuigingen omvormt.

Een stukje uit een zo’n proces is kruislopen, wat ook topsporters soms doen om hun coördinatie tussen links en rechts te verbeteren.

Je energie: Reading en Healing

Mensen hebben naast een lichaam, gedachtes en emoties, ook een energieveld. Dat is hoe ik het ervaar en waar je zelf ook mee kunt werken als je dat wilt. Daarom gaan we ook hierbij zoveel mogelijk samen aan het werk, zodat jij er ook mee uit de voeten kunt.

Met jouw toestemming zal ik je energieveld langslopen door als een radio steeds op een nieuwe frequentie (zender), een nieuw energiedeel in jouw veld, af te stemmen. Daarbij maak ik gebruik van de Geestelijk Heelkunde methode, een specifieke vorm van Reading en Healing. Waar nodig zullen we je energieveld weer met de aarde verbinden (gronden) en eventuele belemmeringen en afval opruimen.

Tarieven persoonlijk leiderschapstraject

Combi traject: groep en individueel

€1500,-

Groepswerk:
6 maanden 2x/maand live videotraining à 1 uur
Buddy 

Individueel werk verdiepend:
3x sessie à 1,5 uur op locatie of videobellen
1x telefonisch nagesprek à 1 uur

Optioneel: extra individuele sessies bij te boeken

 

Individueel traject

€850,-

3x sessie à 1,5 uur op locatie of videobellen
3x tussentijdse telefonische begeleiding à 0,5 uur
1x telefonisch nagesprek à 1 uur

Daarnaast is het tarief inclusief:

 • 21% btw voor particulieren, exclusief 21% btw voor zakelijke sessies
 • voorbereiding en nawerk

Ook handig om te weten:

 • Bij wijze van uitzondering kunnen we ook op locatie afspreken, dan zal ik wel kilometers en reistijd in rekening brengen.
 • Na de (eerste) sessie stuur ik je een factuur.
 • Afspraken kunnen tot 24 uur voor de afspraak worden verplaatst of afgezegd per telefoon/mail (maar liefst zo vroeg mogelijk natuurlijk), daarna breng ik het volledige bedrag in rekening.
 • Heb je een minimum inkomen, neem dan contact op, een betalingsregeling is mogelijk.
 • Deze sessies komen niet in aanmerking voor vergoeding door de zorgverzekering.
 • Op de diensten, betaling enz zijn de algemene voorwaarden van Leef en Lief van toepassing.
 • Met ingang van 1 maart 2024 zijn de tarieven gewijzigd. 

Benieuwd naar wat ik voor jou of je organisatie kan betekenen?

Wil je meer weten over mijn werkwijze of een vrijblijvend kennismakingsgesprek met mij plannen: